Vega macaroni met erwtjes, knoflook en Parmezaan

Ik heb nooit de ambitie gehad om vegetariër te worden. Ik vond vlees veel te lekker. Vond, inderdaad. Want de laatste tijd verandert er iets. Ik ga niet zeggen dat ik geen vlees meer wil, want soms heb ik er gewoon nog erg behoefte aan (helemaal in díe tijd van de maand…). Maar de behoefte wordt wel minder, merk ik. Ik voel steeds meer afkeer als ik in de supermarkt langs de vleeswaren loop. Nogmaals, dit is niet helemaal consequent. Want ik eet graag worst bij de stamppot en ook tegen een lekkere biefstuk zeg ik geen nee. Maar dagelijks vlees en dan vooral de bewerkte soorten a la worsten, cordon bleu en slavinken sla ik graag over. En als die worst bij de stamppot een vega variant is, vind ik het ook dikke prima.
Vaker vega eten is in ieder geval één van mijn goals dit jaar. Een tijdje geleden kreeg ik van een vriendin het boek Veg! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol. Tot nu toe is hieruit de vega macaroni met doperwtjes, knoflook en parmezaanse kaas onze grote favoriet. Zo simpel, maar zo lekker! Ik deel hem hier met jullie.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 500 gram erwtjes (ik gebruik altijd diepvries, maar vers kan ook)
 • 300 gram kleine macaroni
 • 50 gram boter
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas, plus extra als garnering
 • zeezout en zwarte peper
 • Stuk of 6 blaadjes fijngesneden basilicum

Hoe maak je het?

 1. Zet een grote pan met goed gezouten water op het vuur, zodat je de pasta kunt koken terwijl je de saus klaarmaakt.
 2. Doe de erwtjes in de pan, schenk er water overheen, breng aan de kook en laat koken tot ze gaar zijn.
 3. As de erwtjes bijna gaar zijn, doe je de macaroni in de pan met kokend water en kook je deze al dente.
 4. Smelt intussen de boter in een kleine pan op een laag vuurtje en doe de knoflook erbij. Bak dit maar een paar minuten zachtjes, zonder dat de knoflook kleurt, en haal van het vuur.
 5. Giet de erwtjes af, maar bewaar het kookwater. Doe ongeveer de helft van de erwtjes in een blender met 6 eetlepels van het kookvocht, de boter en knoflook, geraspte kaas en basilicum. Blend dit tot je een losse, gladde puree hebt. Voeg extra water toe als dat nodig is. Schep deze puree door de hele erwtjes en breng op smaak met zout en peper.
 6. Giet de pasta af zodra deze gaar is en schep meteen om met de warme erwtjessaus. Maal er zwarte peper naar smaak overheen en bestrooi met extra Parmezaanse kaas en eventueel een blaadje basilicum.
 7. Enjoy!

Geef een reactie