Perfect bestaat niet

Sinds een tijdje heb ik een nieuwe baan als redacteur bij een magazine. Heerlijk om weer te werken, collega’s te hebben, me te verdiepen in talloze onderwerpen en van alles te leren. Want ook al draai ik al heel wat jaren mee op de arbeidsmarkt, er blijven altijd dingen te leren! Zo dacht ik dat ik heel goed in schrijven was. En dat klopt tot op zekere hoogte ook, maar dat wil niet zeggen dat ik alle grammaticale regels ken. Sterker nog, ik moet geregeld dingen opzoeken of vragen aan mijn collega. Geeft niks, want ook dat is leerzaam.

Wel merk ik dat sinds ik redacteur ben, ik privé minder behoefte heb om te bloggen. Ik vroeg mezelf van de week af waarom dat is. Inmiddels ben ik erachter dat dit vooral komt door perfectionisme. Als redacteur heb ik te maken met de regels, wensen en eisen van het bedrijf, de klant en de lezer. Dat vraagt om verantwoordelijkheid, overleg, helder denken, creativiteit, plannen en voldoende koffie. Als ik privé schrijf/blog, heb ik alleen te maken met mezelf. Met wat ik wil delen, wat mij bezighoudt en wat ik leuk vind. Ik merk dat die twee wat door elkaar heen begonnen te lopen. Iedere keer als ik op een vrije dag zin had om iets te schrijven, maakte ik daar zo’n enorm ding van. Het MOET perfect zijn, het MOET nut hebben, ik MOET ervoor zorgen dat ik steeds meer volgers krijg. Ik bedacht steeds meer regels voor mezelf, terwijl ik daar helemaal geen ruk aan heb. Sterker nog, het isdodelijk vermoeiend en een bitch voor mijn creativiteit. Al dit geforceerde denken zorgde ervoor dat ik uiteindelijk maar helemaal niks schreef. En dat vind ik zonde! Want ik houd van schrijven.  Ik doe het al sinds ik een klein meisje was en ik ben van plan het te doen totdat mijn handen niet meer willen.

Ik wil mijn uitlaatklep graag blijven benutten, op een relaxte, ongedwongen manier. Schrijven is blijven! Het hoeft niet perfect (whatever that may be), het hoeft niet leuk, het hoeft niet interessant te zijn voor iedereen. Alsof dat überhaupt kan! Dus ik probeer die perfectionistische wolk van me af te gooien en gewoon lekker te bloggen als ik zin heb waarover ik zin heb. Met eventuele kromme zinnen of een spelfout of een onderwerp wat niet voor iedere lezer boeiend is. Take it or leave it: je bent van harte welkom!

Overigens is omgaan met perfectionisme ook een interessant onderwerp om het over te hebben, maar dat is voor een andere keer. Ik heb nu namelijk geen tijd, want ik moet naar de wc en daarna ga ik koffie drinken. Lekker ongedwongen! 😉

 

Geef een reactie