Fear of missing out

Laatst had ik het met iemand over ‘fear of missing out’, ook wel FOMO. Dit staat voor de angst om leuke of belangrijke dingen te missen. Dat je vrienden naar een feest of een festival gaan en jij daar niet bij bent. En dat je dan spijt hebt dat je die avond koos voor allenig bankhangen met bier. Social media versterken dit gevoel. Want als jij thuis op de bank zit en één blik op je social mediakanalen werpt, word je bedolven onder informatie over plekken waar je zelf ook had kunnen zijn. Zelf had ik vroeger vaak het omgekeerde: dan was ik er wél bij, maar wou ik liever naar huis… (HSP-dingetje (te druk, teveel mensen en teveel prikkels die ik niet kon verwerken waardoor ik doodop en geïrriteerd raakte). Met als resultaat dat ik besloot vaker thuis te blijven. Daar kon ik tenminste opladen. Maar dan toch kwam af en toe de FOMO weer tevoorschijn. Vermoeiend.

Beppe op een festival
Inmiddels heb ik bijna nooit meer angst dat ik leuke dingen mis. Als ik wil, ga ik ergens heen. En anders niet. Momenteel is het festival Noorderzon in Groningen en ik ben nog niet één keer geweest. Ergens is er heus wel iets in mij dat fluistert: Daar moet je wel heen hoor! Want anders mis je wat! Maar toch… een ander deel van mij heeft er geen behoefte aan. Ik ken het inmiddels wel en ik vind de drukte gewoon echt niet tof. Beppe-stijl? Ja, misschien wel, maar dit is wie ik ben. Ik huil van geluk als ik op het strand loop met mijn voeten in het zeewater. En ik word zwaar gestrest als ik op een festival loop met teveel mensen op een te klein oppervlak. Tja…

Als ik straks terugkijk
Wel heb ik een soort FOMO in een groter verband. Mis ik niet teveel van het leven op zich? Als ik ‘straks’ als ik (hopelijk) 80 ben, terugkijk op mijn leven, wat zie ik dan? Heb ik dan de dingen gedaan die ik graag had willen doen? Heb ik dan eerder spijt van de dingen die ik niet gedaan heb, dan van de dingen die ik wel gedaan heb en die verkeerd uitvielen? Dat zou zonde zijn. Om de zoveel tijd bekijk ik hoe het leven loopt en waar ik behoefte aan heb. Wat ik nog graag zou willen doen. Dingen die ik altijd heb uitgesteld vanwege angst of geldgebrek, of gewoon omdat de mogelijkheid er niet was. Ik bedoel, een maand door India reizen is iets wat ik altijd wou, maar met kinderen (eerst één, nu twee) gaat dat wat lastiger. Leerplicht, enzo 😉 Ik heb de afgelopen paar jaar wel weer een aantal dingen van mijn lijstje kunnen afvinken. M’n tattoos, alleen op reis naar Denemarken, freelance klussen doen en het krijgen van een tweede kindje. Allemaal dingen die ik niet had willen missen. Daar kan geen feestje of festival tegenop. En er zijn nog veel meer dingen die ik wil behalen. Ik ga er nu gelijk weer mee aan de slag!

 

Geef een reactie